arrow_drop_up arrow_drop_down

Wil jij je eigen tuin ontwerpen

Ontdek hoe je een ontwerp maakt waar je vrienden en familie versteld van zullen staan...

Ontdek mijn methode

Stel je eens voor...

Je krijgt het zelf voor elkaar om een waanzinnig goed tuinontwerp te maken waarbij je anderen compleet verrast met jouw creatieve ideeën. Het gevoel van trots blijft overheersen omdat je jouw keuzes vanuit alle aspecten hebt doordacht en het ontwerp technisch goed in elkaar gestoken zodat je tijdens de aanleg niet voor verrassingen en onverwachte en onnodige kosten komt te staan.


Zou dat iets zijn waar je meer over wil weten? Op deze pagina vertel ik je alles over onze tuinontwerp methode en ontdek je hoe ook jij je eigen tuin kunt ontwerpen volgens onze methode.

Mijn eigen tuinontwerp mislukte compleet...

Voor ik begon met ontwerpen had ik tientallen plaatjes verzameld en een moodboard gemaakt met allemaal mooie ideeën. Ik zou een tuin nodig hebben van 10 voetbalvelden groot om alle ideeën te kunnen realiseren. Maar dat ging helaas niet op omdat het bij 500 m2 ophoud bij ons achter het huis.

Toch besloot ik om te gaan ontwerpen en maakte ik de fout om alle ideeën te verwerken in een eerste ruwe schets. Op geen enkele manier lukte het me om balans aan te brengen en na 20 pogingen gaf ik de moed op. Ik vond het vreemd dat het me dagelijks lukte om mooie ontwerpen te presenteren aan onze klanten maar dat het thuis niet lukte. 

Na een weekje vakantie kwam ik erachter dat ik in alle enthousiasme was ‘vergeten’ hoe onze methode werkte. Ik ging als een kip zonder kop ontwerpen zonder daarbij gebruik te maken van het stappenplan die we in onze tuin ontwerpstudio toepassen. 

Ik kon mezelf wel voor de kop slaan maar toch is het me overkomen. Simpelweg door veel te enthousiast te reageren op alles wat ik maar mooi vond en waarvan ik dacht dat de tuin er beter op zou gaan worden.

De gouden regel bij tuinontwerpen? Minder = meer! Het maken van keuzes en de juiste indeling is daarbij essentieel.

Ben je benieuwd hoe ik het uiteindelijk wel voor elkaar heb gekregen en tot een (al zeg ik het zelf) prachtig resultaat ben gekomen? Dan is het online programma tuinontwerpen dé perfecte oplossingen om je te helpen met het ontwerpen van je eigen tuin.

Bekijk programma

Tuinontwerpen is een vak apart!

Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ben initiatiefnemer van florum.nl. Inmiddels ben ik al 15 jaar actief in de groene sector en ben ik sinds 2009 eigenaar van hoveniersbedrijf & tuinontwerp studio Mecklenfeld Tuinen.

Al sinds ik mijn bedrijf ben begonnen zie ik 1 opvallend punt terugkeren op letterlijk iedere wensenlijst van mijn klanten. Ze willen namelijk allemaal een tuin met zo min mogelijk onderhoud.

Een wensenlijst opstellen in combinatie met een inspiratiebord waarop prachtige beelden staan lukt nog wel. Maar hoe voeg je alle inspiratie samen tot een concreet tuinontwerp wat ook nog eens praktisch en uitvoerbaar is?

Voor onze klanten maken we dagelijks prachtige tuinontwerpen en nemen wij dit hele proces uit handen. Ik weet als geen ander hoe leuk het is om je eigen tuin te ontwerpen en ik krijg ook veel vragen van klanten en websitebezoekers die zelf met hun ontwerp aan de slag zijn gegaan maar er toch niet uitkomen. 

Ben jij degene die graag zelf een tuinontwerp wil maken dat voldoet aan de eisen van een professioneel design? Dan raad ik je aan om deze pagina verder te bekijken en ontdek welke oplossing jou zou kunnen helpen.

Bekijk oplossing


Wil je mijn methode 1-op-1 overnemen?


Na ruim 10 jaar tuinontwerp ervaring kan ik je exact vertellen wat
WEL werkt en juist NIET werkt om een super gaaf ontwerp te maken.

10 jaar
Eigenaar tuin ontwerpstudio
350+
Tuinen ontworpen

9.0

Gemiddelde klant beoordeling!
Zie hier een live schetssessie waar onze ontwerper Mark in gesprek is met klanten die een bezoek hebben gebracht aan onze modeltuin op de Tuinexpo 2019. Mark is vooral goed in het indelen van ruimtes en weet als geen ander balans aan te brengen in zowel kleine als grote tuinen. Zijn ruimtelijke inzicht heeft onze methode de afgelopen jaren naar een hoger niveau gebracht.
Zie hier een live schetssessie waar onze ontwerper Stefan in gesprek is met klanten die een bezoek hebben gebracht aan onze modeltuin op de Tuinexpo 2019. Zijn passie voor tuinen gaat zelfs zover dat hij reizen maakt door heel Europa om innovaties door te kunnen voeren in onze stijl. Hij is in 2016 zelfs uitgenodigd om een tuin ontworpen en aangelegd op de beroemde Chelsea flower show in Engeland.

Een idee uitwerken begint met de hand...

3D beelden gebruiken we als hulpmiddel

Zelfs ik heb deze fouten gemaakt...

Met mijn ervaring als tuinontwerper zou je zeggen dat het ontwerpen van mijn eigen tuin een koud kunstje is, nietwaar? Het tegendeel bleek waar toen ik in 2014 aan de slag ging om mijn eigen tuin te ontwerpen.  Hoewel ik samen met mijn team al honderden tuinen heb ontworpen is dit tot dusver de grootste tuinontwerp uitdaging ooit gebleken. Ik maakte zelf, ondanks al mijn kennis en ervaring een aantal klassieke fouten waardoor ik niet tot het juiste plan kwam wat resulteerde in een heleboel frustratie en ontevredenheid.

Nog steeds zie ik dat deze fouten structureel gemaakt worden door doe-het-zelvers en zelfs in de professionele sector. Wil jij deze fouten niet gaan maken? Bekijk dan of deze exclusieve aanbieding iets voor jou is:

Bekijk aanbieding

Hoe je teleurstelling achteraf gaat voorkomen...

Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om je eigen tuin te ontwerpen. Zonder de juiste handvatten kan ik je garanderen dat wat je gaat maken maar voor een korte periode blijdschap op gaat leveren. Ik neem aan dat jij deze fouten liever niet maakt en dat je er liever niet pas achterkomt dat het anders had gemoeten wanneer de tuin al is aangelegd?

Precies om deze reden ben ik gaan nadenken over een manier waarbij ik jou als doe-het-zelver kan gaan helpen om een zelf een tuinontwerp te maken zonder in de valkuilen te trappen en achteraf teleurgesteld te zijn over het eindresultaat. Ik kan je verzekeren dat het altijd blijft knagen. En laten we het maar niet over een ‘tuin miskoop’ gaan hebben…

Ga jij aan de slag met het ontwerpen van je eigen tuin en ga je daar onze tuinontwerp methode bij gebruiken? Dan is dit wat je gaat toepassen:


 • Stappenplan om te zorgen dat jouw ontwerp in balans is en teleurstelling achteraf voorkomt.
 • Op welke manier je het tuinontwerp stap voor stap kunt uitwerken zonder dat het ingewikkeld wordt.
 • Hoe je ervoor zorgt dat jij straks zelf een hoogwaardig tuinontwerp kunt maken wat past binnen budget.
 • Onderhoudsvriendelijke oplossingen die je rechtstreeks kunt toepassen in jouw tuinontwerp.
 • Hoe je keuzestress voorkomt door gebruik te maken van mijn slimme methode.
 • Welke belangrijke informatie je wil weten om achteraf niet voor verrassingen komen te staan.
 • Hoe je het ontwerp praktisch ingericht en achteraf veel geld kunt besparen.
€ 250,-

Online programma Tuinontwerpen

Bestel het online programma tuinontwerpen, inclusief de 3 gratis bonus modules en 3 extra cadeau's direct in je mailbox.


 • Online Programma Tuinontwerpen - door Peter Mecklenfeld
 • Online Handboek met uitgebreide uitleg, voorbeelden en ontwerp tips. 
 • Online Werkboek met ruimte voor aantekeningen.
 • 3 extra cadeau's.


Overtuigd? Na je bestelling krijg je direct toegang en maak jij gebruik van al mijn kennis en dat van het complete team ontwerpers en hoveniers opgedaan in ruim 10 jaar ervaring. Het programma is 100% uniek en nergens anders in deze vorm verkrijgbaar.

- Deze fysieke boeken worden gratis naar je toegestuurd -

Handboek Tuinontwerpen

Je krijgt het fysieke handboek gratis thuisgestuurd

€ 27,-
€ 0,-

Werkboek Tuinontwerpen

Je krijgt het fysieke werkboek gratis thuisgestuurd

€ 27,-
€ 0,-

- 3 extra cadeau's -

17 ontwerp voorbeelden

17 tuinontwerp voorbeelden van verschillende tuinstijlen en groottes die je kunt gebruiken ter inspiratie voor je eigen tuin.

Kortingsbonnen

Je krijgt 2 kortingsbonnen van 75,00 op materialen en 75,00 op beplantingen te besteden voor de aanleg van je tuin (150,- euro voordeel).

Terras & Trends boek

Je ontvangt het inspiratieboek met daarin het meest complete aanbod materialen en mooie producten voor in de tuin.

Onderdelen van het programma

Ontwerp handvatten

Handvatten, benodigdheden en professionele ontwerp tips die je nodig bent om te ontwerpen.

Bestaande situatie

Maak een maatvaste ondergrond op schaal volgens Kadastrale richtlijnen en leg de basis voor het ontwerpproces.

Zon- en schaduw plan

Bepaal de indeling van jouw tuin op basis van windrichtingen en ontdek waar zon- en schaduwplekken zich bevinden.

Tuinwensen en inspiratie

Opstellen van een wensenlijst en oriënteren van tuinstijlen, ideeën die je gaat verzamelen op een moodboard.

Vergunningen

Voorkom gemeentelijke procedures en sancties door richtlijnen helder in kaart te brengen met behulp van handige tools.

Budgetteren

Op basis van 10 jaar ervaring heb ik een tool gemaakt waarmee jij al voordat je begint kunt bepalen wat een tuin kost.

Concept

Bepaal de ruimtelijke indeling op basis van ruimte en volume en ontdek welke formules je daarvoor gebruikt.

Functies en vlekkenplan

Je gaat leren hoe je de tuin indeelt op basis van praktische ruimtes en gebruiksvoorzieningen.

Praktische looplijnen

Leer hoe je logische looproutes in de tuin bepaald zonder dat het ten koste gaat van het creatieve proces en design.

Zichtlijnen

Je gaat leren hoe je binnen en buiten met elkaar kunt verbinden zodat de tuin een verlengstuk wordt van de woning.

Schetsontwerp

Samenvoegen van wensen, ideeën en praktische modules in de vorm van het eerste tastbare schetsontwerp.

Materiaalkeuze

Materialen bepalen op basis van design, uitstraling en kwaliteit die passen in het vooraf bepaalde budget.

Beplantingen

Leer hoe je het ontwerp indeelt op basis van plant groepen en houd rekening met de belangrijkste factoren .

Definitief tuinontwerp

Uitwerken van alle schetsen tot een definitief tuinontwerp en presentatie inclusief opmaak en details.

Plan van aanpak

Technische voorbereiding en het ontleden van het ontwerp om vervolgens slim te kunnen inkopen.

Bonus modules

Kant- en klaar beplantingsplan

Je ontvangt de volledige plantlijst ingedeeld per border incl. alle specs.

Mijn meest gebruikte materialen

Een exclusief assortiment met betaalbare materialen die wij veel gebruiken.

Onderhoudsvriendelijke en slimme oplossingen

Een overzicht met onderhoudsvriendelijke oplossingen die wij adviseren.
€ 250,-
€ 97,-

Ga jij het programma volgen?

Bestel het online programma tuinontwerpen, inclusief de 3 gratis bonus modules en 3 extra cadeau's direct in je mailbox.


 • Online Programma Tuinontwerpen - door Peter Mecklenfeld
 • Online Handboek met uitgebreide uitleg, voorbeelden en ontwerp tips. 
 • Online Werkboek met ruimte voor aantekeningen.
 • 3 extra cadeau's.


Overtuigd? Na je bestelling krijg je direct toegang en maak jij gebruik van al mijn kennis en dat van het complete team ontwerpers en hoveniers opgedaan in ruim 10 jaar ervaring. Het programma is 100% uniek en nergens anders in deze vorm verkrijgbaar.

Veel gestelde vragen:


Kun je iets vertellen over de werkwijze in het programma?

Jazeker! In het handboek leg ik je aan de hand van 14 modules uit welke stappen je onderneemt om tot een goed idee te komen. Exact in dezelfde volgorde is ook het werkboek ingedeeld en heb ik specifieke opdrachten uitgewerkt die je helpen om deze stappen uit te werken en tot mooie resultaten te komen. Verdieping vind je in het online programma waar ik je in video's meeneem door het tuinontwerp proces en exact vertel- en laat zien hoe je zelf aan de slag kunt om een goed resultaat te ontwerpen.


Hoe kom ik aan inspiratie?

Goede vraag! Ik heb een speciale module uitgewerkt over tuininspiratie. Ik vertel waar ik mijn inspiratie vandaan haal, hoe ik ze toepas en hoe je voorkomt dat je keuzestress krijgt en een selectie maakt.


Is de methode toepasbaar op iedere tuinstijl?

Klopt. Sterker nog, ik help je bij het maken van keuzes voor o.a. tuinstijl en vormgeving. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij je eigen voorkeur gaat uitwerken en daarbij maak ik geen onderscheid in strakke, romantische of natuurlijke tuinen. De methode is universeel toepasbaar en werkt voor ons al ruim 10 jaar uitstekend.


Geef je ook uiteg over materialen?

Jazeker. Ik weet als geen ander hoe lastig het voor mijn klanten is om doelgericht voor specifieke materialen te kiezen. Het aanbod is enorm waardoor je als consument door de bomen het bos niet meer ziet. Ik help je aan de hand van producteigenschappen te kijken naar producten die geschikt zijn voor in jouw tuin en passen binnen het budget.


Wat kost een tuin eigenlijk?

Deze vraag krijg ik veel. Het zou natuurlijk jammer zijn dat je vol enthousiasme aan de slag gaat om je eigen tuin te ontwerpen om er vervolgens achter te komen dat de uitvoering niet haalbaar is vanwege het budget. Ik heb daarom een uitgebreid hoofdstuk opgesteld waarin ik je ga helpen om al voordat je een ontwerp gaat maken kunt bepalen wat de aanleg van de tuin zou moeten kosten. Hier gebruik ik de ervaringen in mijn hoveniersbedrijf en deel ik 1 - op - 1 cijfers en normen die je kunt overnemen om te kijken wat voor jou realistisch is.

Waar wacht je nog op? Ga direct aan de slag!

Cookie erbij?